Tak jsem projela mrazák. A jaké poklady vydal! Ostružiny od mámy ze zahrady, nad kterými jsem se v srpnu už ofrňovala, teď připomínaly zlatý poklad…
Vyslyšela jsem škemrání mého (nyní o dvacet kilo lehčího) manžela, abych upekla něco i pro něj. Jsem taková bohorovná rychlopekařka bez kuchyňské váhy, vše dělám od oka nebo po hrnkách…jen si hledím, aby těsto mělo dobrou konzistenci i chuť.
A máme tu ostružinový, extra jednoduchý koláč pro všechny, kteří chtějí moučník ke kafi bez špatného svědomí.
Zaprášilo se po něm a nikdo neměl výčitky, že se cpe v době omezeného pohybu.
Ráda se podělím o recept, který spíš připomíná dětské řádění v kuchyni.
Kuchařské bohyně nechť mi prominou…i my, břídilové, občas chceme něco stvořit.
Co potřebujete?
- 2 vejce
- kelímek jogurtu/ kysané smetany
- 150 g rozpuštěného másla/hery
- sáček (250 g) mandlové mouky (prostě na jemno namleté oloupané mandle)
- 3 lžíce dětské krupice (ano, tam jsou sacharidy, ale na celý koláč je to malinko)
- sáček vanilkového pudinku
- čekankové sladidlo nebo jiné nízkosacharidové sladidlo podle chuti
- prášek od pečiva nebo lžička jedlé sody
- ovoce z mrazáku, lednice nebo hodně okapaný kompot
Poměry si upravte tak, aby bylo těsto tak akorát, husté, ale tekuté. Můžete přidat trochu mléka nebo naopak lžíci alternativní “mouky” navíc…
No pak to všechno smícháte dohromady. Neobtěžovala jsem se ani sněhem z bílků, ale chcete-li, prosím, prosím…
Vylijete do pekáčku na pečící papír a nasypete na to ovoce, které jste objevili ve své domácnosti. Šoupněte koláč do trouby na 170 stupňů a pečte do ztuhnutí a dozlatova.
Dobrou chuť a dobrou náladu!