Nehodláte se ani v letním žáru vzdát své kávy? V pořádku. Jen přehoďte výhybku a vychutnejte si denně své cold brew coffe.
Cold brew coffee je prostě studená káva. Tedy abychom si rozuměli: není to káva, která VYCHLADLA, ale taková, která jednoduše skutečně nepřišla do styku s horkou vodou!
Její příprava je sice úplně jednoduchoučká, ale nutno přiznat, že i časově náročná. Pokud vám ale nevadí čekat na výsledek kolem 12 hodin, pak není co řešit a vaše nová letní závislost se právě rýsuje na dvanáctihodinovém obzoru!
Cold brew coffee si připravíte tak, že si zalijete kávu studenou vodou a necháte ji ideálně zmiňovaných 12 hodin máčet a louhovat. Logika věci napovídá, že nejlepší bude tak učinit večer, aby na vás kafíčko počkalo přes noc a ráno bylo hotové.
V čem je to ale lepší a proč byste to vlastně dělali?
Za prvé, je to hit! A každý hit se má alespoň vyzkoušet, čistě ze zvědavosti, co na tom ostatní mají. Třeba je pochopíte a dáte se na nové náboženství studené kávy.
Za druhé, milovníci studené kávy přísahají, že je prostě lepší. Chuťově!
Lahodná a rozvinutá chuť, přirozená sladkost, nový rozměr kávy. To slibuje cold brew a skutečně na tom něco bude. Studená káva, která se nepotkala s horkou vodou, je sladší, méně kyselá a může se pochlubit chuťovými tóny čokolády nebo ovoce.
Tyto unikátní vlastnosti cold brew získává právě tím, že se extrahuje tak dlouho ve studené lázni. Vlastnosti horké vody jsou v případě cold brew nahrazeny dlouhým časem louhování, které dostane ze zrn to nejlepší.
Chcete dokonalé cold brew coffee? Držte se našich rad!
- Stejně jako u každého kávového nápoje je stěžejní kávová směs! Dbejte tedy na to, aby jste připravovali své “studené kafe” z opravdu kvalitní kávy chuti, která právě vám vyhovuje. Dobrého výsledku docílíte se zrny, která jsou pár týdnů stará.
- Žádný led, žádné zjednodušování! Pokud si budete chtít zkrátit čekání tím, že horkou kávu nalijete na led, nemáte cold brew, ale horké kafe s ledem. A to je chuťově dost výrazný rozdíl!
- To ovšem neznamená, že by jste měli na led zanevřít. V parných dnech si klidně své poctivě extrahované cold brew osvěžte ještě pár kostkami ledu.
- Jestli se vám nechce čekat nebo se bojíte výsledku, vyhledejte v okolí opravdu dobrou kavárnu a požádejte baristu o cold brew, abyste nabyli představu, jak má chutnat a jestli vás to bere za chuťové pohárky.
- Pokud vlastníte french press, máte docela vyhráno. Na jeden litr vody nasypejte 140 gramů hrubě mleté kávy, zalijte studenou vodou a dejte do stát do lednice. Ráno přefiltrujte přes sítko french pressu a máte hotovo!
- K ideálnímu výsledku se dostanete po 11 až 14 hodinách. Je jen na vás, jak dlouho si na své cold brew coffee počkáte!
- Nemelte kávu příliš na jemno. Není to turek a příliš jemně pomletá zrna by se extrahovala nadměrně. Výsledná chuť by byla spíše kyselá a to má rád málokdo.
- Pijte si své cold brew v soukromí jak chcete, ale pokud si chcete udržet image “věci znalého fajnšmekra” pak okamžitě zapomeňte na přidávání zmrzliny, skořice, brček nebo šlehačky! To by byla trochu blamáž.
- Na cold brew se už samozřejmě vyrábí speciální kávovar, který vám dovede domácí přípravu nápoje k dokonalosti. Jestli “kávě zastudena” propadnete, není od věci si takového pomocníčka pořídit!
Pokud vás nově připravovaná káva nadchne a propadnete jejímu kultu, určitě vás potěší, že se podobně šetrným a chuťově zajímavým způsobem dá připravit i čaj. Vsaďte na ten, který rádi pijete a v létě získáte velmi osvěžující variantu vašeho oblíbeného thé!