Když se řekne vitamín C, spolehlivě sáhneme po citrusech. Asi nám to foneticky dává smysl, C – jako citron. Citrusové plody “céčko” samozřejmě obsahují, ale v porovnání s jinými potravinami jsou docela břídilové.
Vitamín C je nyní tím asi nejvíce skloňovaným vitamínem.
Posiluje imunitní systém, zvyšuje odolnost proti nachlazení a infekčním onemocněním, takže by nám neměl chybět v období pandemie. Vyšší dávky vitamínu C také pomáhají urychlit regeneraci po náročném sportovním nebo psychickém výkonu, zlepšují hojení zranění, popálenin nebo zlomenin a pomáhají při bolestivosti kloubů.
Vitamín C má i antioxidační účinky a je nezbytný při tvorbě kolagenu a chrupavek.
Potřebujete dále přesvědčovat, že vitamín C prostě potřebujete? A kde ho hledat? Mám pro vás deset překvapivých tipů!
- Královna je červená paprika – je nečekaným králem mezi potravinami s vysokou hodnotou “céčka”. Zkuste ji zachovat syrovou a nakrájejte si ji třeba do salátu nebo z ní udělejte lodičky naplněné vaší oblíbenou pomazánkou. Velkou míru vitamínu C obsahuje i její zelená kolegyně.
- Na Zelený čtvrtek Nať petržele – babičky věděly, proč petrželku sypou na polévku. Ale pozor, opravdu až na konec, když se nevaří, jinak byste o důležité látky přišli.
- Černý rybíz najdete v mrazáku – nejste Maruška, takže ho teď asi čerstvý neseženete, ale pokud jste si udělali v létě zásoby do mrazáku, máte vyhráno. Dávejte si ho do ranního jogurtu a dostanete do sebe spoustu “céčka”!
- Brokolice plná emocí – milovaná i nenáviděná. Pokud ji máte rádi, ale ne tak, abyste ji chroupali syrovou, zkuste obsah vitamínu C zachovat alespoň tím, že ji uděláte na páře a ne ve vodě.
- Křen jako křen – kdo by ho neměl rád čerstvě nastrouhaný k uzenému nebo dobrým párkům. V zimě ho seženete snadno a uděláte si doma výbornou štiplavou přílohu k masu, navíc plnou “céčka”.
- Kapusta má céčko!- každý ji nemusí, ale pokud ji vpašujete do výborných karbanátků nebo minestrone, uvidíte, že vám ji slupnou i děti, ani nebudou vědět jak.
- Kiwi – chlupatý pomocník – mezi ovocem překvapivě vítězí tyto chlupaté plody. Mají tak vysoký obsah vitamínu C, že za sebou zanechávají všechny citrony a pomeranče.
- Červené zelí, klasika – tak to je česká příloha, do které se nemusíme příliš nutit, zvlášť, když ho zakusujeme s propečenou kachnou. Klidně uberte knedlíků a přidejte zelí – pro linii i imunitu.
- Já rád játra- hovězí, telecí, vepřová i kuřecí. Vyberte si, jaká máte rádi. Játra by na našem talíři čas od času neměla chybět, jsou velmi zdravá a mimo jiné i vynikající zásobárnou vitamínu C.
- Koření, fakt! – je to trochu divné, ale je to tak. Vysoký obsah vitamínu C je v mnoha koření. Klidně si vyberte své oblíbené: muškátový květ, kmín, tymián, majoránka, skořice nebo mletý zázvor?